Kasvun pamfletti osa 4 – isosti ajattelu

Jaa

Liiketoiminnassa tulee pyrkiä ajattelemaan entistä enemmän isosti. Markkina-alueena ei tule pitää vain omaa maakuntaa, vaan koko maata ja monissa tapauksissa koko maailmaa.Isojen asioiden ajattelu käsittää myös suurien ideoiden, suurien suunnitelmien luomista. Niitä ei aina tavoiteta, mutta jos tähtää korkealla todennäköisesti saavuttaa joka tapauksessa enemmän kuin alunperinkin matalilla tavoitteilla.

Kolmanneksi isolla ajattelulla tarkoitetaan liiketoiminnan kehittämistä. Yrityksissä edetään kehitystyössä yleensä pala palalta ja jos mukaan on kutsuttu ulkopuolinen asiantuntija, niin silloinkin tavoitteena on yleensä laittaa yksi pala kuntoon. Tällä tavalla ei kuitenkaan koskaan päästä mukaan isompaan kasvuun, koska isompi kasvu edellyttää sitä, että liiketoiminnan konsepti on kunnossa. Kansainväliset kauppaketjut ovat pystyneet kasvattamaan toimintaansa Suomessa nopeasti ja ilmeisen menestyksellisesti, koska brändin konsepti on määritelty niin hyvin, että sitä voi monistaa ja levittää – ja se toimii.

Iso ajattelu tarkoittaa myös kunnianhimon tasoa. Suomen kustannustasolla pärjää vain huippuosaamisella, joka tuottaa huippupalveluita- ja tuotteita. Tyytyminen tavanomaiseen tai “ihan kivaan” ei enää useimmilla toimialoilla riitä. Tämä on näkynyt mm. yllämainitussa kauppaketjujen välisessä kilpailussa, jossa monet suomalaiset, ikonisetkin, kauppaketjut ovat hävinneet tai ovat häviämässä.

Ei pelkästään liiketoimintaa

Isosti ajatteluun lukeutuu myös itse elämä. Erityisesti ajatus isosta elämästä, elämästä isolla E:llä. Liian moni elää nykyään säästöliekillä, vaikka siihen ei olisi todellista syytä. Isosti eläminen ei välttämättä edellytä suuria taloudellisia resursseja, sillä elämässä on kyse ennen kaikkea henkisistä seikoista. Se tarkoittaa ystävyyttä, rakkautta, iloa, innostusta, henkevyyttä ja onnen kokemuksia arjen pienistä hetkistä.

Kyse on ennen kaikkea henkisestä kulttuurista. Moni köyhissä maissa työskennellyt on jäänyt miettimään sitä, miten onnellisen tuntuisia ihmiset ovat noissa maissa, vaikka elämisen puitteet ovat kovin heikkoja. Suomi on yksi maailman vauraimmista maista, yksi maailman parhaiten organisoiduista maista. Useimmilla meistä on elämisen puitteet kunnossa ja sitä myötä mahdollisuudet paljon suurempaan onneen kuin mitä tällä hetkellä koemme.

Iso elämä ei tarkoita ensisijaisesti rehentelyä, ylimielisyyttä, luksusta tai muita puitteita. se on elämää omana itsenä, kokien elämää isosti, siitä nauttien ja luoden myös muille ja tuleville sukupolville edellytyksiä kokea onnea ja menestystä.

Kirjoittajista

Tämä kirjoitus on neljäs osa kuuden kirjoituksen sarjasta ”Kasvun pamfletti”. Pamfletin ovat kirjoittaneet Tommi Ylimäki ja Vesa Tiensuu. Kuvitus Tommi Ylimäki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *